Welkom bij

Wereldwinkel Deurne NL

Het Infopunt van Wereldwinkel Deurne

Vanaf  4 december 2019 is Wereldwinkel Deurne definitief gesloten. Het Infopunt is overgebracht naar de Ossenbeemd. De onderstaande informatie moet nog worden aangepast aan de nieuwe situatie.

Informatie

Een groep vrijwilligers heeft een aantal taken op zich genomen die vooral te maken hebben met het zoeken naar en het delen van informatie over:

 • de producten in de Wereldwinkel.
 • de producenten en de landen waarin ze wonen.
 • de importeurs van fair trade  producten en over hun manier van eerlijk handelen.
 • de leveranciers van duurzame producten en over de manier van duurzaam zijn.

Het verhaal achter de producten in de Wereldwinkel wordt zichtbaar gemaakt:

 • voor de klanten van de winkel.
 • voor de vrijwilligers van de Wereldwinkel:
  • door bijv. het verzamelen van informatie in de Info leesmap.
 • voor mensen die hier meer over willen weten in de regio Deurne:
  • door het inrichten van de vitrines met informatie in het Gemeentehuis en de Ossenbeemd.
  • door het uitlenen van informatiemateriaal.
  • door het geven van informatieve eetavonden
 • voor kinderen op scholen:
  • door het inrichten van vitrines met producten en verhalen op scholen.
  • door het  uitlenen van informatie, boeken en concreet materiaal, zoals bijv. kleding, muziekinstrumenten, gebruiksvoorwerpen enz. uit landen in ontwikkeling in de wereld.

Beschikbare informatie

Er is informatie beschikbaar over producenten, importeurs van producten die in de winkel verkocht worden. Over de weg van grondstof, producent naar klant in de Wereldwinkel. Over de verhouding tussen fair trade en duurzame producten in de winkel.

Over onderwerpen die betrekking hebben op landen in ontwikkeling in de wereld. Dit zijn landen die ten minste voldoen aan drie van de volgende criteria:

 1. Laag inkomen per hoofd van de bevolking
 2. Lage levensverwachting
 3. Geringe scholing
 4. Gebrekkige medische zorg
 5. Te weinig of slechte voeding

En dat geldt voor het grootste deel van de bevolking in die landen. Er bestaan zeer grote verschillen. Vaak heeft dat te maken met de beschikbare natuurlijke hulpbronnen en met de eigendommen aan grond en grondstoffen.

Verder is informatie beschikbaar over de Global Goals 2030, de duurzame ontwikkelingsdoelen voor de wereld voor 2030. De Wereldwinkel is lid van Team 2030 Deurne. Hierin hebben zich een aantal groepen uit de gemeente verenigd, die aan die doelen werken.

Nog niet beschikbare informatie

Er verandert veel in de wereld, ook op het terrein van fair trade en duurzaamheid. Vragen daarover zijn altijd welkom, ook al moeten er nog veel antwoorden gezocht worden.

De presentatie van het Infopunt achter in de winkel

Wereldwinkel Deurne maakt hier, o.a. in een vitrine, het verhaal achter de producten zichtbaar. Groepen uit de gemeente Deurne kunnen zich er presenteren, zoals groepen uit Team 2030 Deurne, maar ook anderen die zich bezighouden met duurzame ontwikkelingsdoelen. In landen in ontwikkeling, maar ook hier in de regio, in Nederland.

Er hangt een magneetbord waar actuele informatie kan worden opgehangen. Door vrijwilligers van de Wereldwinkel, leden van Team 2030 Deurne maar ook anderen. Klanten bijv. kunnen er iets ophangen ter informatie of als aanvulling op wat er speelt in de actualiteit en te maken heeft met de doelen waar de Wereldwinkel voor staat.

Bereikbaarheid

De vrijwilligers van het Infopunt zijn op maandagmorgen in de winkel aan het werk van 9.30 u. - 11.30 u. Dan, maar ook op andere tijden, zijn ze telefonisch te bereiken via het telefoonnummer van de Wereldwinkel: 0493 320408